Szigetújfalu

Szigetújfalu

Szigetújfalu természetes nyugati határa a Duna főága. Története az 1200-as évek közepére vezethető vissza, Nova Villa, Újfalu néven említik először 1252-ben. A mai révátkelő közelében római kikötőerőd, később bencés monostor állt. Romjaik ma is láthatók a Duna medrének szélén. Megmentett köveik a templomban tekinthetők meg.

A település természeti értékeivel vonzza a látogatókat. Tölgyesek, füzesek, nyárfások váltogatják egymást, az ártéri erdősáv Magyarország egyik legszebb ligeterdeje. A természetvédelmi terület védett növények termőhelye. Őzek, vaddisznók, nyulak találnak itt élőhelyre. A vízparti madárvilág különleges példányai a fekete gólyák és fekete harkályok is védelem alatt állnak.

A település német nemzetiségi lakossága ápolja hagyományait, a táncegyüttes és kamarakórus rendszeres résztvevői a jeles napoknak.

Szigetújfalu békés csendjét a télzáró Faludisznótor, a tavaszvégi „Nyitott kapuk utcája”, és számos táncos mulatság oldja. A Német Nemzetiségi Tájház gazdag programokkal várja a községbe látogatókat. A község Vendégházában megszállhatnak a falut és környékét megismerni, bejárni kívánó vendégek.

vissza