Áporka

Áporka

Szent László király egykori birtoka falusias hangulatával és a Kis-Duna nyugodt idilljével vonzza látogatóit.

Az őskor óta lakott község Szentkirály-puszta néven is említve van a történelmi iratokban, elsőként 1187-ben. Mai nevével I. Lipót 1701-es adománylevelében találkozhatunk. Területén bronzkori urnatemetőt is találtak, ahol 10-11. század-i sírokat tártak fel.

A 16. században a folyamatos háborúk és természeti csapások miatt teljesen elnéptelenedett, majd a következő századokban telepedtek le újra, mert felismerték a földművelés lehetőségét. Ez a tevékenység egészen a 20. századig jelentős volt a környék életében kiváló minőségű talaja miatt.

Manapság számos nyaraló épült a Duna-partra, ahol érdemes tenni egy-két csónakos, kenus túrát, hogy megtapasztaljuk az érintetlen természet szépségeit. Áporka Jung József tervei alapján késő barokk stílusban épült temploma is várja a látogatókat.

A község az elmúlt években szépen fejlődik és a programkínálat is gazdag: az 1100 fős településen már több, mint 15 éve minden évben megrendezik az Áporkai Falunapokat. Szép hagyomány a templomkertben lezajló Zenés Nyári Esték programsorozat, ősszel pedig a szüreti felvonulásba kapcsolódhatunk be.

Részletes turista- és programinformációkat a település honlapján találnak.

vissza