Szigethalom

Szigethalom

Szigethalom már a bronzkorban lakott volt, melyről az építkezések során feltárt régészeti leletek árulkodnak.

Az egykori védőlegelők helyén a 19. században épültek fel házai, mára kertvárosias jellegű, sakktábla-szerkezetű település.

A Ráckevei Duna-ág által kialakított parti rész vízi madarak élőhelye, az erdős része vadban gazdag. Szép természeti környezetben kialakított üdülőterület a helybéliek és a településre látogatók kedvelt kirándulóhelye.

A város Díszterén látható az Európai mérföldkő, mely az Európai Uniós fővárosok és Szigethalom közötti távolságot jelöli. A település várossá avatása a csatlakozás évében történt, az ünnepségen elhangzott szavakat, miszerint: "a városkulcsot őrizni kell, hiszen egyszerre zár és egyszerre nyit", ma is vallja a település. Őrzi értékeit, hagyományait és nyitott a jelen történései iránt.

Az Őskultúra Alapítvány a településen Múzeumfalut hozott létre Emese Várispánság néven. 12 hektáros területen újraalkottak egy Árpád-kori települést, ahol korhű körülmények között szemléltetik a korai középkor varázslatos világát. A lovagteremben régészeti kiállítások, a kőalagútban tömlöc, a várhoz tartozó faluban pedig házak, jurták, gyógynövénykert, íjászpálya, középkori játékok, csónakázótó és hagyományos háziállatok várják az „időutazó” látogatókat.

A „szomszédban” található Családi Vadasparkban pedig az állatok mellett játszótér, halastó, kisállat-simogató kínál kikapcsolódási lehetőséget, de a helyszín egy családi piknikezésre is kiváló.

vissza