Délegyháza

Délegyháza

A horgásztavairól híres településen sokan szeretik kipihenni a hétköznapok fáradalmait, ezt mutatja az is, hogy kétszer annyi üdülő épült itt, mint lakóház.

Délegyháza valószínűsíthetőleg fejedelmi szállásterületként funkcionált a honfoglalás idejében, így területe sokáig puszta volt. Később földbitrokos családok tulajdonában volt egészen 1945-ig, ebben az időszakban több kastély és udvarház épült, ezekből azonban már csak egy maradt fenn: a ma Művelődési Házként üzemelő Piróth kastély. 

Az 1950-es és '60-as évek fejlődést hoztak magukkal, ugyanis fellendült a kavicstermelés. Ennek is köszönhetően jöttek létre azok a tiszta vizű bányásztavak, amelyek új lehetőségeket nyitottak meg Délegyháza előtt. Összesen 12 tó, 300 hektár területű vízfelülettel várja a horgászokat, fürdőzni vágyókat, vagy a vízi sportok szerelmeseit. 

Körülbelül 600 lakóház és 1100 nyaraló tartozik a városhoz, ami szintén azt bizonyítja, hogy szabadidős tevékenységekből nincs hiány, legyen az kirándulás, lovaglás vagy csak egyszerű starndolás.

Érdekesség, hogy itt létesült az ország első naturista strandja és kempingje, ami azóta is működik.

Részletes turista- és programinformáció Délegyházáról ide kattintva érhető el.

vissza