Szigetcsép

Szigetcsép

A település a Csepel-sziget középső részén a Ráckevei-Duna-ág és a Duna főága között terül el, Budapesttől 30 kilométerre.

Természeti kincsei közé tartoznak az úszólápok, vagyis álszárazföldek. Ez a természeti képződmény Európában csupán a Rhone deltájában található meg. Szerepük a biológiai víztisztításban jelentős. Számos ritka védett állat-, és növényfaj él itt, mint például a bütykös hattyú, mocsári teknősök, vagy a sárga tavirózsa. A falu határában, az erdő szélén gyakran látni őzeket, nyulakat, fácánokat, barna réti héját is.

A település közvetlen határa előtt balra kanyarodva egy kis út vezet le a helyiek által kialakított Duna parti strandra. Az árnyékot adó fákkal körülvett strandon a kikacsolódást a homokos vízpart mellett strandröplabda pálya biztosítja.

Szigetcsép a Kunsági Borvidék Dunamenti körzetéhez tartozik, melynek jeles képviselője a Gál Szőlőbirtok és Pincészet. Évről évre díjnyertes boraikkal hívják fel magukra a figyelmet. Legutóbbi sikereik egyike a 2014-es Mondial du Rosé (Cannes) versenyen ezüstérmet nyert Szent Márton rosé boruk.

vissza