Úszóláp

Európa második legnagyobb úszólápját találjuk Szigetszentmiklóson, a Ráckevei-Duna ágán, az egyedülálló természetvédelmi értéket testközelből tanulmányozhatjuk a rendkívül hangulatos tanösvényen.

A Ráckevei-Dunán, Szigetszentmiklós térségében húzódó, összesen 700 hektár területű úszóláp különleges képződmény, amelynek fő szövetét a nád gyökérzete alkotja. A nádállomány ránő a vízre, és sűrű gyökérzetével másfél-két méter vastag szövetet képez, amely a vízen úszik. Ezen a lebegő aljzaton tőzegmohák telepszenek meg, a láp növényzetét nagyrészt nád, sás, gyékény alkotja, amelyeknek gyökérrendszere egyre vastagodva, gyarapodva, egy vízen lebegő, vastag, korhadó növénytakarót hoz létre.

Az egyedülálló ökológiai tanösvényt 2002-ben hozták létre egy egykori mederkotrás következtében kialakult homokzátonyon, amelyet idővel teljesen benőtt a növényzet, és számos vízi állatnak, rengeteg madárnak és kétéltűnek ad otthont.

A tanösvényen sétálva, figyelmesen nézelődve tucatnyi állatfajjal találkozhatunk, elsősorban madarakkal, békákkal, siklókkal.

vissza