SANCTUM – Bereményi Géza / Hrutka Róbert

SANCTUM – Bereményi Géza / Hrutka Róbert
Kategória:egyéb
Helyszín:Halásztelek - Márai Sándor Művelődési Ház
Időpont:2024. March 01. (Friday)
2024. március 1. 19.00
Az eseményt bevezeti: Diószegi Albert intézményvezető, Márai Sándor Művelődési Ház
SANCTUM – Az összművészeti program egy művészi trialógus:
Juhász Anna irodalmár és meghívott vendégei arra keresik a választ, hogy miképp reagál egymásra a kép, a hang és a szó, és miként ihletik meg jelen korunk történései és a természet átalakulása a kortárs alkotókat. Beszélgetések, előadások, az irodalom zenébe ágyazottsága a kulcsa a programnak. A SANCTUM kifejezés jelentése: saját szoba, vagy szentély. Ez az intim közeg idéződik meg a két vendégünkkel – Bereményi Gézával és Hrutka Róberttel, az esten beszélgetésben és zenés betétekkel egyaránt megidézzük Bereményi Géza pályáját, életművének fontos állomásait, kapcsolatát Szabó Magdával, Örkény Istvánnal, Cseh Tamással, filmjeit és fókuszba tesszük önéletrajzi regényét, a Magyar Copperfieldet – és annak most készülő folytatását is.
A program vendégei:
JUHÁSZ ANNA PRIMA-DÍJAS IRODALMÁR, KULTURÁLIS MANAGER, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai munkatársa, irodalmi sorozatok vezetője, filmek kreatív producere.
BEREMÉNYI GÉZA KOSSUTH-JÓZSEF ATTILA-ÉS BALÁZS BÉLA-DÍJAS ÍRÓ, RENDEZŐ – Bereményi Géza, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett alkotó 1946. január 25-én született Budapesten. Eredetileg a Vetró családi nevet viselte. Huszonnégy éves koráig nevelőapja után Rózner Géza néven szerepelt, majd anyai nagyapja iránti tiszteletből – aki Teleki téri kereskedő volt – vette föl a Bereményi családnevet. Hatéves koráig a nagyszülei nevelték. Az 1950-es nagy diftéria-járvány idején majdnem meghalt. Felnövés történetéről szól a Magyar Copperfield című, több díjjal jutalmazott nagyregénye. A megannyi műfajban és műnemben alkotó Bereményi Géza 1970-ben A svéd király című novelláskötetével kezdte irodalmi pályáját. Ugyanígy 1970-től Cseh Tamás dalainak szövegírója, akivel hosszú ideig, lényegében az énekes haláláig, elválaszthatatlan párost alkottak. Első önálló kötetével rögtön a fiatal írónemzedék élvonalába került. 1971 és 1978 között szinkrondramaturg volt a Pannónia Filmstúdióban, közben már önálló forgatókönyveket készített rendező kortársai számára.1978-tól szabadfoglalkozású íróként él.
HRUTKA RÓBERT ARTISJUS-DÍJAS ZENÉSZ, ZENESZERZŐ 5 évesen kapta meg első hangszerét, azt a szájharmonikát, amely évekig a kedvenc hangszere volt. 6 évesen zongorázni, 9 évesen klasszikus gitározni és énekelni tanult. Az első elektromos gitárjával a kezében egyértelművé vált számára, hogy az egyetlen dolog, ami igazán boldoggá teszi, a zenélés. 1989-től napjainkig több mint 200 nagylemez elkészítésében működött közre. Zenekaraival számos itthoni és külföldi fesztiválon és rendezvényen vett részt. Pályafutása alatt Hrutka Róbertet közel ezer reklám – és filmzene megírására kérték már fel. Több nagylemez producere és zenei rendezője, zeneszerzőként ő jegyzi a Magyar Vándor, a Lora, a Valami Amerika 2-3., az Üvegtigris 3., Magicboys, Kossuthkifli, a Kincsem és számos nagy sikerű mozifilm, sorozat, meg természetesen több színházi előadás zenéjét is.
Az esemény látogatása ingyenes.
A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósul meg.
Vissza