Petőfi-busz Kiskunlacházán

Petőfi-busz Kiskunlacházán
Kategória:kiállítás
Helyszín:Kiskunlacháza - Petőfi Művelődési Központ és Könyvtár előtti tér
Időpont:2024. March 07. (Thursday)
Kiskunlacházán a művelődési központ előtt lesz látható a Petőfi Irodalmi Múzeum Petőfiről szóló mobilkiállítása 2024. 03. 06-án (szerdán) és 03. 07-én (csütörtökön) 09:00–17:00 óra között:
– mindkét napon 09-től 15 óráig az iskolás csoportoknak lesz lehetőségük megtekinteni a kiállítást,
– 15 órától 17 óráig pedig mindenki számára megnyílik a lehetőség, hogy INGYENESEN megtekinthesse a Petőfi-busz mobilkiállítást.
A járműben berendezett kiállítás egyértelműen kapcsolja az értelmezést a haladás, sebesség, út, utazás fogalmához. Petőfi Sándor alakjának és saját maga által is megfogalmazott alkotói énjének az állandó úton levés – a “hazai” táj és társadalom ilyen módon történő megismerése, megalkotása – szervesen kapcsolódik az életműhöz és az önéletrajzhoz is.
A kiállítás a dinamizmusáról ismert alkotó (költő és szerkesztő) karakterét és életművének kiemelkedő darabjait mutatja be. Nem elsősorban az életrajz, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntések, helyzetek, kontextus mentén ismerik meg a látogatók Petőfi Sándort.
A buszba belépve képeken és szövegeken keresztül a már beérkezett költővel találkozik a látogató. Petőfi az utazáson keresztül idézi fel múltjának egyes állomásait és fejtegeti jövőjének titkát, terveit, kísérőnk lesz a kiállítás bejárása során.
10 emblematikus gyűjteményi tárgy fizikai megjelenítése képezi a kiállítás gerincét, amihez ismert verseket válogattunk. A tárgyak az alkotó életét meghatározó “keresztutakat”, kapcsolatokat idézik meg elindulva a nyilvánosság előtt megmutatkozó költő első nyilvános arcképétől az 1847-ben kiadott Petőfi összes költeményét tartalmazó kötetéig. A tárgyfal anyagiságában idézi meg a kiemelt tárgyakat és a falban elrejtett hanganyag, képek és szövegek segítségével készteti “kutatásra, feltárásra a befogadót.
A kiállítás egyértelműen tagolt, világos szerkezete segíti a látogatót abban, hogy egy-egy részt önállóan is értelmezzen. A tárgyak és szövegek örökérvényű kérdések felől közelítik meg Petőfi Sándor alkotói életútját, így kapcsolódva a mai ember élethelyzeteihez, problémáihoz is.
A kiállítás ingyenesen látogatható!
Vissza