Huszonhat év

Huszonhat év
Kategória:színház, koncert
Helyszín:Halásztelek - Szent László tér 1.
Időpont:2024. June 11. (Tuesday)
Huszonhat év, Privát Petőfi előadás

Koncertszínházi életrajz a 200 éve született költőről

2024. június 11. 10.00
Halásztelek, Márai Sándor Művelődési Ház
Különleges, koncertszínházi előadással idézi meg a 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándort Adorjáni Bálint színművész alkotótársaival.
A Huszonhat év – Privát PETŐFI előadás négy hangra komponálva, bő egy órás előadásban meséli el Petőfi Sándor és a hozzá kapcsolódó asszonyok – édesanyja, szerelmei –, valamint az Örök Gondviselő hangján a reformkor hősének sokszínű életét. A történetet Petőfi népdallá vált költeményei, versei és útirajzai segítségével bontakozik ki.
Ő volt „a felhők madara”, ő volt „a korláttalan természet vadvirága”. Ő „az emberiség legszebb álma. Ő az út önmagunk és a jövendő felé.” – vajon ki nekünk ma, 2023-ban a 200 éve született Petőfi Sándor? Mit üzen életműve a ma emberének?

A 2023-as Petőfi bicentenárium apropóján készült előadás célja bemutatni minden idők egyik legjelentősebb magyar költőjének életművét – a zene, a történetmesélés, az ének és a vers erejével.
Petőfi, ahogy magáról vall – sosem állhatta az alárendeltséget, sokáig kóborolt, függetlenségtől való függése folytán meggyűlt a baja az iskolákkal. Volt katona, színész vándortársulatoknál, s színészként publikálta első versét. A Kiskunság, az Alföld, Pest és a Pilvax – mind főszereplők lettek életében, ahogy a szerelem és az örök szeretetre vágyás is. Forradalmár volt, újító és bátor vezér, élete mottója: koldusbot és szabadság! De vajon tudott-e mindig abban a függetlenségben élni, amelyben szeretett volna és amire rendületlenül vágyott?
Résztvevők: Adorjáni Bálint színművész, Kacsó Hanga énekes, Juhász Anna irodalmár, Szabó Dániel cimbalomművész
Szerkesztik: Asztalos Emese irodalomtörténész és Juhász Anna
Időtartam: 70 perc
Az előadás fotóit Oláh Gergely Máté fotográfus készítette.
Az esemény látogatása ingyenes.
A Petőfi Kulturális Program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósul meg.
Vissza