Városi Helytörténeti Gyűjtemény, Szigetszentmiklós

A város történetét bemutató állandó kiállítás a helytörténeti gyűjteményben tekinthető meg. A XIX. századi parasztházban elhelyezett kiállítás az ősállati maradványok, a gazdag régészeti leletek, a középkor és az újkor számos tárgyi és írásbeli emléke segítségével mutatja be a város és környéke több ezer éves múltját.

A szigetszentmiklósi helytörténeti gyűjtemény születése 1961-hez kötődik, amikor megalakult a szigetszentmiklósi Honismereti Szakkör. Célja a hagyományos kultúra még fellelhető instrumentumainak felkutatása és összegyűjtése volt. Az így összegyűjtött anyagból 1964-ben a község 700 éves fennállásának évfordulóján rendeztek kiállítást. 

A kiállítás sikerének hatására, valamint az egyre gyarapodó gyűjtemény bemutatására a községi tanács és a Honismereti Szakkör összefogásával 1965. május 1-én megnyílt a Helytörténeti Gyűjtemény. Ezt követően a múzeumi anyag két különböző irányba fejlődött tovább: a néprajzi gyűjtemény mellett az egyre sokasodó történeti és régészeti anyag is bemutatásra került.

A kiálltásról bővebb információk itt érhetőek el.

vissza