Dunaharaszti Helytörténeti Emléktár

Az 1960-as években a mai Hunyadi János Általános Iskolában, dr. Helméczy Mátyás történelemtanár a tanulók segítségével gyűjtést szervezett egy történelem szaktanterem létrehozására. A gyűjtésből származó anyagok folyamatosan bővültek, így több helyi kiállításon is bemutatásra kerültek.

Az évtizedek során sok ember munkája nyomán gyarapodott a gyűjtemény, majd a kuratórium a meglévő anyagra alapozva kialakította a jelenleg is működő Helytörténeti Emléktárat. 1991 októberétől működni kezdett a Helytörténeti Emléktár levéltári és könyvtári része, 1992 márciusától pedig kiállítótermei is.

Az 1986-ban alakult Emléktár jelenleg a Kisorosziból idekerült, Baktay Ervin Indián-cowboy Múzeum kiállítási anyagát mutatja be. A szülővárosban egyre erősebb Baktay hagyomány jegyében készül a várhatóan októberben megnyíló emlékszoba, ahol a haraszti születésű neves orientalista személyes tárgyait, bútorait, és életét bemutató fotókiállítást lehet majd megtekinteni. A Baktay-emlékszoba a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum, a Baktay Ervin Gimnázium és a Helytörténeti Emléktár összefogásának, valamint Dunaharaszti Város Önkormányzatának anyagi támogatása nyomán jön létre.

Az irattári anyagok rendezéséhez, digitalizálásához, valamint további szisztematikus bővítéshez a korszerű eszközökkel rendelkezik az intézmény. Minden diák, kutató és érdeklődő számára nyitott, szolgáltatásokat nyújtó, helyi múltunkat megőrző, jelenünket dokumentáló szellemi műhelyként áll rendelkezésre. A Emléktár jelenleg a Laffert Kúriához tartozik, intézményvezetője Gáll Sándor.

További információ az intézmény honlapján érhető el.

vissza