Tanösvények

Tanösvények

A Taksonyhoz tartozó vadregényes tanösvény igazi természetközeli élményt nyújt a kikapcsolódni vágyóknak,
a szigetbecsei Tőzike tanösvény pedig babakocsival is könnyedén végigjárható, így bátran ajánljuk kisgyermekes családoknak és iskolai csoportoknak.

A taksonyi tanösvény

A Taksony és a Taksonyi-sziget között elterülő öböl élővilágát bemutató tanösvényt 2011-ben adták át. Fapallós, néhol zeg-zugos úton ismerhetjük meg az itteni élővilágot: a víz halban gazdag, ami számtalan madarat ide csalogat. Kis hidakon átkelve, kilátóteraszokról figyelhetjük meg e rejtélyes világ lakóit. A sűrű nádas, gyékényes közül néhol színes virágok és páfrányok bukkannak elő, sok helyen pedig közvetlenül a vízpartra is lesétálhatunk. Az ösvény mentén a fából faragott állatok által őrzött információs táblák segítik a tájékozódást, melyek mentén mindenhol padok lettek elhelyezve.
Az autóval érkezőknek parkoló áll rendelkezésére.

A szigetbecsei Tőzike Tanösvény 

A holtág faluval átellenes oldalán indul ez a könnyű terepen végigfutó ösvény, nevét az egyik legszebb ártéri virágról, a tavaszi és őszi tőzikéről kapta. Öt információs tábla kíséri utunkat, melyek mindegyike más témát dolgoz fel (pl. vizes élőhelyek, helyi vadászat jellemzői). Könnyedén teljesíthető táv, akár babakocsival vagy kisgyermekekkel is végigjárható, akik különösen örülni fognak túra közben a játszótérnek és a kilátónak, ahonnan kiválóan megfigyelhetik az itt élő madarakat. Az ösvény területén padokat, esőbeállót helyeztek el a túrázóknak.

Szigetszentmiklósi tanösvény

A 2002-ben kialakított és 2019-ben megújult mintegy 600 m hosszú tanösvény jelentős természeti értéket képvisel. A hajóállomástól induló és a Kéktó Szabadidőpark vonaláig húzódó sétaösvény mentén a fák és bokrok nagyra nőttek, a nádas és a gyékény megerősödött és a part felé olyan elzárt, mocsaras öblözetek alakultak ki, ahol vízi madarak megközelíthetetlenül nevelhetik fészekaljukat.

Információs táblák segítségével megismerkedhetnek a látogatók az itt élő madár,- és a vízparton élő egyéb állatfajokkal is.

A gyermekeket játszótér, az aktív pihenésre vágyókat mini-fitneszpark is várja.

A hajóállomás felőli végen parkoló és büfé is rendelkezésre áll.

 

vissza