Tanösvények

Tanösvények

A Taksonyhoz tartozó vadregényes tanösvény igazi természetközeli élményt nyújt a kikapcsolódni vágyóknak,
a szigetbecsei Tőzike tanösvény pedig babakocsival is könnyedén végigjárható, így bátran ajánljuk kisgyermekes családoknak és iskolai csoportoknak.

A taksonyi tanösvény

A Taksony és a Taksonyi-sziget között elterülő öböl élővilágát bemutató tanösvényt 2011-ben adták át. Fapallós, néhol zeg-zugos úton ismerhetjük meg az itteni élővilágot: a víz halban gazdag, ami számtalan madarat ide csalogat. Kis hidakon átkelve, kilátóteraszokról figyelhetjük meg e rejtélyes világ lakóit. A sűrű nádas, gyékényes közül néhol színes virágok és páfrányok bukkannak elő, sok helyen pedig közvetlenül a vízpartra is lesétálhatunk. Az ösvény mentén a fából faragott állatok által őrzött információs táblák segítik a tájékozódást, melyek mentén mindenhol padok lettek elhelyezve.
Az autóval érkezőknek parkoló áll rendelkezésére.

A szigetbecsei Tőzike Tanösvény 

A holtág faluval átellenes oldalán indul ez a könnyű terepen végigfutó ösvény, nevét az egyik legszebb ártéri virágról, a tavaszi és őszi tőzikéről kapta. Öt információs tábla kíséri utunkat, melyek mindegyike más témát dolgoz fel (pl. vizes élőhelyek, helyi vadászat jellemzői). Könnyedén teljesíthető táv, akár babakocsival vagy kisgyermekekkel is végigjárható, akik különösen örülni fognak túra közben a játszótérnek és a kilátónak, ahonnan kiválóan megfigyelhetik az itt élő madarakat. Az ösvény területén padokat, esőbeállót helyeztek el a túrázóknak.

vissza