Mozdulj ki! Egy nap a Ráckevei Duna-ág és környékén!

2022.07.05.

Mozdulj ki! Egy nap a Ráckevei Duna-ág és környékén!

A „Mit csináljunk a hétvégén?” a „Mit főzzek?”-kel szoros versenyben álló, vitathatatlanul a leggyakrabban előforduló klasszikus kérdések egyike.

„257; 57, 3; 900; 1487; 2013 ” – ezek a számok választ adnak a fenti kérdésre, bár hiába szokatlan ez a számsor, egy biztos, nem véletlen! De megnyugtatunk előre mindenkit, nem matematikai összefüggést kell keresni.

Budapesttől délre, 257 km2-nyi területen elhelyezkedő Csepel-sziget és a Kis-Duna mente térség több, mint 100 látnivalója és programja kínál kikapcsolódási lehetőséget egész évben.

A környék legértékesebb természeti kincse az 57,3 km hosszú Ráckevei-(Soroksári) Duna-ág, amelyen 700 hektárnyi területen Európa 2. legkiterjedtebb úszólápja található Taksony, Szigetszentmiklós, Dunavarsány és Szigetcsép térségében. Kenuval és SUP-pal is felfedezheted! 

A Szigethalmi Vadaspark kellemes környezetben állatsimogatóval, állatetetéssel, pónilovaglással, játszóterekkel, valamint piknikezési lehetőségekkel vár. Itt Magyarország legkisebb személyszállításra alkalmas kisvasútját is kipróbáhatod, amelynek teljes körhossza 900 méter.

A környék látnivalói közül érdemes kiemelni Ráckeve belvárosában tehető sétát, melyet a lehetőségekhez mérten érdemes szerda, vagy szombati napra ütemezni, ezen napokon ugyanis helyi és környékbeli termelőkkel, árusokkal telik meg a Szegedi Kis István sétány és nyüzsgő piaccá alakul a Duna part. Ha már arra kirándulunk, akkor nem érdemes kihagyni, sem a ráckevei Hajómalmot, sem pedig a piaccal szemben megtalálható Vadkacsa szabadstrandot.

A sétát a piacról a copf stílusú katolikus templom felé folytathatjuk, melynek belső seccoit Patay László Munkácsy-díjas, Ráckevén élt festőművész alkotta. A János Vitéz díszkút mellett „toronyirányt” követhetjük a kék-fehér színben pompázó szerb templom harangtornyát.
A Nagyboldogasszony szerb templom 1487-ben épült, Magyarország egyetlen fennmaradt gótikus szerb temploma.

A borkedvelő utazóközönségnek bizonyára nem kell bemutatni a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészetet. A családi vállalkozás mintegy 70 hektárnyi területen gazdálkodik a szigetszentmártoni dűlőkön, de 2011-től a Balaton-felvidéken termett nemes fajtákkal is gazdagodott az amúgy is széles borkínálat. A közelmúltban kapott nemzetközi elismerésük, hogy Balaton-felvidéki Chardonnay boruk a világ 10 legjobb Chardonnay-i közé került.

Nem is véletlen, hogy a birtok borásza, Gálné Dignisz Éva 2013-ban kiérdemelte az Év Bortermelője címet.

„Hol tudunk egy jót enni?”

Kellemes időtöltést kívánunk!

vissza