A Ráckevei Duna-ág és a ráckevei gyógyvíz

2020.08.27.

A Ráckevei Duna-ág és a ráckevei gyógyvíz

Víz csak természetesen, természetesen csak víz!
Tudtátok, hogy…?
…napos időben érdemes a gyógyfürdők kültéri medencéiben fürdeni, mert a napsütés hatására a szervezetben D-vitamin keletkezik, ami nélkülözhetetlen a kalcium felszívódásához, ami pedig a csontok erősödéséhez szükséges? Ha a szervezet D-vitamin-szintje alacsony, akkor a bevitt kalcium 10-15 százaléka képes csak felszívódni.

A Ráckevei Duna-ág mintegy 60 km hosszan kanyargó természetes vize rengeteg felfedeznivalót kínál, érdemes kenut, vagy kishajót bérelni és a tucatnyi kisebb-nagyobb szigetet az olykor vadregényes és zegzugos víziútvonalon körbejárni, vagyis körbeevezni. Találkozhatunk napozó teknősökkel, szímpompás tavirózsákkal, hattyú-, és réce családokkal, szürke gémekkel, de ne feledkezzünk meg megemlíteni azt a különleges növénytársulást sem, amely a víz felszínén lebeg mintegy 700 hektárnyi területen és többek között páratlan élőhelyet is biztosít a vízben vagy vízközelben élő állatok és növények számára.

KATT IDE a filmhez!

Kevei gyógyvíz

1973-ban az olajkutató vállalat olajkutató fúrásokba kezdett Ráckevén. Olaj helyett azonban termálvíz tört fel és a kút körül kialakított beton teknőben előszeretettel mártóztak a helyiek és sorra fedezték fel a fürdőzés gyógyító hatásait.  1975-re a Vízügyi Vállalat beruházásában megépült a termál strand 2 db ülő és 1 gyermekmedencével.

A mai Aqua Land területén található kút 1040 m mélységből feltörő 47 Celsius fokos gyógyhatású termálvizét az ÁNTSZ keretein belül működő Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Igazgatóság 2007. december 06-án gyógyvízzé nyilvánította. A ráckevei gyógyvíz a magas nátrium-hidrogénkarbonát tartalma, hőfoka miatt mozgásszervi problémák esetén nyújt segítséget.

Fedezzétek fel a Budapesttől délre, elérhető közelségben található, változatos szabadidő-eltöltést kínáló környezetet akár kerékpárral is. Ötleteket itt találtok!

Forrás: http://aqua-land.hu/Blog.html

vissza