Feltöltődés vízben és víznél - Programajánlat (nemcsak) hétvégére

2019.10.11.

Feltöltődés vízben és víznél - Programajánlat (nemcsak) hétvégére

A „Mit csináljunk a hétvégén?” a „Mit főzzek?”-kel szoros versenyben álló, vitathatatlanul a leggyakrabban előforduló klasszikus kérdés egyike.

„257, 57,3, 1973, 2013, 1858-59 ” – válasznak szokatlan ez a számsor a fenti kérdésre és mindenképpen kiegészítésre szorul, egy azonban biztos! Nem matematikai összefüggést kell keresni annak ellenére, hogy a sorrend nem véletlen.

Budapesttől délre, 257 km2-nyi területen elhelyezkedő Csepel-sziget és a Kis-Duna mente térség több, mint 100 látnivalója és programja kínál kikapcsolódási lehetőséget egész évben.

A környék legértékesebb természeti kincse az 57,3 km hosszú Ráckevei-(Soroksári) Duna-ág, amelyen 700 hektárnyi területen Európa 2. legkiterjedtebb úszólápja található Taksony, Szigetszentmiklós, Dunavarsány és Szigetcsép térségében.

Az aktív kikapcsolódásra a természetes víz kínálta kajak-kenu, sup, vagy épp sétahajó kirándulások mellett a szabadstrandok és élménystrandok is lehetőséget kínálnak.

Ráckevén 1973-ban az olajkutató vállalat fúrásokba kezdett a területen, azonban olaj helyett termálvíz tört a felszínre. Az 1040 méteres mélységből felbukkanó 47 Celsius fokos vizet 2007-ben gyógyvízzé nyilvánították és ez táplálja az 5 hektáron elhelyezkedő fürdőkomplexum medencéit. A ráckevei gyógyvíz a nátrium magas hidrogénkarbonát tartalma, hőfoka miatt mozgásszervi problémák, nőgyógyászati-, és egyes bőrbetegségek esetén nyújt segítséget.

Az élmény-, és gyógyfürdő területén található különböző kategóriájú szálláshelyek biztosítják a szolgáltatások kényelmes elérését.

Többet szeretnék tudni a SPA- témáról.

A környék látnivalói közül érdemes kiemelni Ráckeve belvárosában tehető sétát, melyet a lehetőségekhez mérten érdemes szerda, vagy szombati napra ütemezni, ezen napokon ugyanis helyi és környékbeli termelőkkel, árusokkal telik meg a Szegedi Kis István sétány és nyüzsgő piaccá alakul a Duna part.

A sétánnyal szemben, a Kis-Duna másik partján található felnőttbarát szálloda wellness részlege az ókori római fürdők hangulatát idézi. A hotel 2003-as fennállása óta összesen 7 hazai-, és nemzetközi díjat nyert, többek között a szállodaipar „Oscar-díját” is magáénak tudhatja.

A sétát a piacról a copf stílusú katolikus templom felé folytathatjuk, melynek belső seccoit Patay László Munkácsy-díjas, Ráckevén élt festőművész alkotta. A János Vitéz díszkút mellett „toronyirányt” követhetjük a kék-fehér színben pompázó szerb templom harangtornyát.
A Nagyboldogasszony szerb templom 1487-ben épült, Magyarország egyetlen fennmaradt gótikus szerb temploma.

A borkedvelő utazóközönségnek bizonyára nem kell bemutatni a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészetet. A családi vállalkozás mintegy 70 hektárnyi területen gazdálkodik a szigetszentmártoni dűlőkön, de 2011-től a Balaton-felvidéken termett nemes fajtákkal is gazdagodott az amúgy is széles borkínálat. A közelmúltban kapott nemzetközi elismerésük, hogy Balaton-felvidéki Chardonnay boruk a világ 10 legjobb Chardonnay-i közé került.

Női borászként első alkalommal Gálné Dignisz Éva méltán érdemelte ki 2013-ban az „Év Borásza” címet.

Egyedi, különleges hangulata és elhelyezkedése miatt ajánlatos felkeresni Magyarország egyetlen, többségében szerb anyanyelvű lakosságát magáénak tudható Lórév községet.

A honfoglaló magyarság fejedelmi szálláshelyeként e vidéken őrzött nagy állatállományra utal a település neve. Itt voltak ugyanis ideális átkelési viszonyok a ménesek Duna túlsó partjára történő átszállítására. Az ártéri erdőben egy mesterséges dombon magasodik a Zichy kápolna, melyet Zichy Ödön emlékére emeltek. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik alakját árulás vádja miatt végezték ki ezen a helyen, emlékére épült 1858-59-ben ez a neogótikus stílusú épület.

A kápolna kulcsát a révnél kell elkérni.

„Hol tudunk egy jót enni?”

Kellemes időtöltést kívánunk!

vissza